Koop bewust!

Koop bewust!

Steeds vaker vraag ik me af waarom ik in de mode werk, wetende dat de kledingindustrie de op een na grootste vervuiler ter wereld is. Ik hou zo van kleding, mode, mooie stoffen en kleuren maar de keerzijde raakt mij ook enorm. Lage loonkosten, slechte werkomstandigheden, waterverspilling, het lozen van chemicaliën, kappen van bossen, hoge CO2 uitstoot en dat allemaal omdat ik hier een leuke outfit wil dragen.

Het duizelt mij als ik de feiten lees over de kledingindustrie en daarbij doe ik er zelf aan mee als consument maar ook als inkoper en productontwikkelaar van kleding. Aan de andere kant heeft iedereen kleding nodig. Met kleding druk je uit wie je bent, hoe je je voelt en geeft bescherming, ik denk dat ik hierdoor nog wel het meest gefascineerd ben door mode en kleding. Er is een prachtig boek “Before they pass away” van Jimmy Nelson waar in oorspronkelijke stammen zijn gefotografeerd in hun traditionele kleding. In dit boek kan ik uren bladeren en wegdromen.

Weer even terug naar de realiteit, ik merk dat ik voortdurend heen en weer wordt geslingerd tussen de westerse manier van mode consumeren en het leed wat er achter schuilt. Wat kan ik hier zelf aan doen?

In het kort is mijn antwoord slow fashion. Dit zijn een paar van mijn tips:

  • Kwaliteit vs kwantiteit: Vraag je zelf af wat iets kost per draagbeurt in plaats van per kledingstuk. Als je iets koopt van 10 euro en 2 keer draagt is dat duurder dan iets van 50 euro en 30 keer dragen.
  • Ruim je kledingkast op; als je weet wat in je kast hangt weet je ook beter wat je wel en niet nodig hebt. Ik ruim minimaal een keer per jaar en het liefst twee maal per jaar mijn kast op. Ik vind altijd weer iets wat ik vergeten was en door het opnieuw te combineren of met andere accessoires heb ik weer een nieuwe outfit. Overzichtelijke kast geeft ook rust in je hoofd.
  • Ontwikkel je eigen style en laat je niet (teveel) leiden door trends en hypes. Op deze manier gaat de kleding die je koopt veel langer mee.
  • Weet welke kleuren en silhouetten bij je passen; zo voorkom je miskopen.
  • Koop bewust en draag kleding waar je blij van wordt!

Op mijn eentje kan ik de wereld niet veranderen maar ik kan wel mijn gedrag als consument aanpassen. Als inkoper kan ik proberen de mode industrie van binnenin te veranderen, al is het maar een klein beetje.

Het bekende citaat van Gandhi “Be the change you want to see in the world”, daar hou ik mij aan vast en ondertussen geniet ik nog steeds elke dag van het werken in het boeiende modevak.