Hoe kies je de juiste yogakleding?

Hoe kies je de juiste yogakleding?

Je hebt de moed bij elkaar verzameld voor je eerste yogales maar wat trek je aan? Of je doet al een tijd yoga en je vraagt je af wat de beste yogakleding is.

Het belangrijkste is dat yogakleding lekker en comfortabel zit dat je er goed in kan bewegen en de kleding niet knelt.
Oorspronkelijk wordt yoga beoefend in soepel vallende kleding van natuurlijke materialen zoals katoen.

Tijdens mijn verblijf in een ashram in India moest ik mij houden aan deze kledingregels:

Mannen en vrouwen moeten de schouders, buik en benen bedekken. Strakke, transparante en onthullende kleding is niet toegestaan. Het volgende is niet toegestaan:
– Shorts boven de knie
– Leggings
– Korte en mouwloze t-shirts
– Tank tops

Toen ik dit las dacht ik in mezelf lachend: dit is nu net wat iedereen in Nederland draagt bij de yogales. Wat doe ik aan? Nu moet ik zeggen dat in een warm land zoals India het beoefenen van yoga in strakke kleding zoals een legging niet fijn is dus je grijpt vanzelf naar los vallende kleding en die is daar gelukkig op elke straathoek te koop.

De kledingregels van de ashram hebben mij wel aan het denken gezet. Is het de bedoeling dat je yoga doet in een hip, strak en vaak ook sexy outfit kijkend naar alle foto’s die voorbij komen op Instagram. Yoga is de weg naar binnen en kleding is slechts ondersteunend aan de houdingen zodat je er niet aan hoeft te denken of eraan moet trekken als het niet goed blijft zitten.

Ik ben zelf als “modemeisje” ook niet ongevoelig voor mooie leggings in hippe printjes. Ik vind als je een outfit draagt waar je goed in voelt dat je ook met plezier yoga doet. Hetzelfde is bijvoorbeeld als je investeert in een goede yogamat in je favoriete kleur dan word je eerder verleid om op de mat te stappen.

Dan het materiaal. Helaas zie ik dat steeds meer yogakleding wordt gemaakt van polyester en in het gunstigste geval gerecycled polyester. Wat een aantal jaren geleden begon als een trend -de vrolijk geprinte polyester leggings- is nu omarmd door veel yogaliefhebbers. Het materiaal heeft als voordeel dat het snel droogt bij transpireren maar er kleven veel nadelen aan polyester. Het is een plastic-achtige vezel die op een chemische manier wordt gemaakt en niet biologisch afbreekbaar is. Bij elke wasbeurt komen micro fibers in het (drink)water terecht en als iets vaak wordt gewassen is het sport- en yogakleding. Uit onderzoek is gebleken dat 83% van het drinkwater in de wereld is vervuild met micro plastics.
Dit zou toch veel yogi’s aan het denken moeten zetten die dagelijks bezig zijn om zo verantwoord mogelijk te leven en zo min mogelijk plastic willen gebruiken!
En hoe groen en verantwoord zijn die leuke yogalabels die gerecycled polyester gebruiken?

New collection AsquithHet mag duidelijk zijn: ik geef de voorkeur aan natuurlijke materialen zoals biologisch katoen of lyocell. Je huid is je grootste orgaan en het dragen van natuurlijke materialen is het beste, zeker met sporten als de poriën meer openstaan wil je toch geen synthetische/ chemische stoffen op je huid.

Dit zijn in het kort mijn yogakleding tips op een rijtje:
– Kies kleding die comfortabel zit en niet knelt. Bijvoorbeeld een legging met een zachte tailleband.
– Varieer ook eens met los vallende kleding; je zal merken dat het heel prettig is om yoga in te doen. Bij een los vallende broek is het wel fijn als het aangesloten is bij de enkels zodat de broek niet terugvalt bij omgekeerde houdingen.
– Kies natuurlijke materialen zoals (biologisch) katoen, lyocell, bamboo viscose etc. Daarin zijn ook leuke geprinte leggings te vinden.
In deze blog vind je meer info over natuurlijke materialen.

Vooral geniet van je yogales en maak je niet te druk om wat je aan hebt.

 

Photo credits: Funky Simplicity & Asquith