Oh nee…een milieuramp in mijn kledingkast!

Oh nee…een milieuramp in mijn kledingkast!

Weet je wat ik mij altijd afvraag wanneer ik een nieuw kledingstuk koop? Does it spark joy.
Als mijn hart een sprongetje maakt, is het goed.
Vorige week las ik een artikel over de kledingindustrie en dat er eigenlijk een klimaatramp plaatsvindt in de kledingkast. De kledingindustrie is namelijk verantwoordelijk voor 10% CO2 uitstoot wereldwijd!

Dat brak mijn hart, ergens wist ik dat de productie van kleding zo vervuilend is maar nu werd ik met mijn neus op de keiharde feiten gedrukt.
Zolang ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd door mode, kleding en vooral mooie stoffen. Dit begon al toen ik als kind nieuwsgierig in het atelier van mijn opa rondkeek die kleermaker was.
Er is natuurlijk veel veranderd door de jaren heen. Zoals dat vroeger één of twee collecties per seizoen werden gemaakt en nu hangen er wekelijks nieuwe collecties in de winkels.

Op jaarbasis worden er nu 150 miljard kledingstukken geproduceerd! Dit is voor mij nauwelijks te bevatten en als ik grote ketens binnenloop die bomvol hangen met kleding liefdeloos tegen elkaar aangedrukt, word ik daar altijd een beetje depressief van. Waar is de liefde en passie voor mooie kleding, ontwerpen, stoffen maar ook voor het mooie ambacht wat kleding maken is.

Gelukkig zijn er steeds meer modemerken die duurzaam produceren maar als consument kunnen we ook bewustere keuzes maken. In plaats van mee te gaan in de verleiding van fast fashion waarin mode wordt geconsumeerd (lees; gekocht en na paar keer dragen afgedankt) vaker te kiezen voor slow fashion.
Slow fashion is investeren in kwalitatieve basisstukken, tijdloze ontwerpen gemaakt van mooie hoogwaardige (en als het kan duurzame) stoffen.

Ik realiseer me dat het niet in ieders budget ligt om designer kleding of duurzame modemerken te kopen en stuitte gelukkig deze week ook op dit handige overzicht.
Met het maken van bewustere kledingkeuzes kan ik mijn kledingkast transformeren van milieuramp (fast fashion) naar een kast vol vreugde (slow fashion).

* “Does it spark joy” komt uit het boek van opruimgoeroe Marie Kondo.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *