Ben je wat je eet?

Ben je wat je eet?

Je ziet er gezond uit voor iemand die geen vlees eet’, krijg ik vaak te horen. Puur gebaseerd op mijn ervaring ben ik er van overtuigd dat je geen vlees nodig hebt voor een gezond voedingspatroon.

Gelukkig ook steeds meer instanties, zoals het Voedingscentrum en RIVM, stimuleren het om méér plantaardig en minder vlees eten. Volgens het RIVM is minder vlees eten beter voor je gezondheid én het milieu. Voedsel zorgt wereldwijd namelijk voor 25% van de uitstoot van broeikasgassen, en 55% daarvan is door dierlijke producten. Daarnaast heeft een plantaardig dieet een gunstig effect op onder andere hart- en vaatziekten en diabetes.

Toch vragen mensen me nog vaak waarom ik geen vlees eet. Maar met de huidige kennis is het beter je af te vragen waarom je wel vlees zou eten.

Yoga & vlees eten
Door mijn yoga beoefening is mijn overtuiging alleen maar versterkt waarom vegetarische voeding het beste is. De vertering van vleesproducten kost het lichaam veel energie en maakt het traag en lui. Door het ontbreken van dierlijke eiwitten worden de spieren soepeler en zal het lichaam zich makkelijker voegen aan yogahoudingen.
Daarnaast is voor yogi’s Ahimsa (geweldloosheid of niet beschadigen) een belangrijk thema. Vleesconsumptie gaat altijd gepaard met geweld, ook al heeft het dier een goed leven gehad. Er bestaat geen geweldloos vlees.

Misschien ben je er minder van bewust voordat een dier wordt geslacht het zeker angst en stress zal hebben. Hier verbind je je mee bij het eten van vlees en dit kan leiden tot agressief gedrag in handelen en denken.

Het wel of niet eten van vlees is een persoonlijke keuze, en minderen kan zeker al helpen, voor jezelf en de aarde. En kies dan biologisch, van dieren die tenminste een gezond leven hebben gehad.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *